Onderhoudsadvies

HOUT

Hout is een natuurlijk materiaal. Al tijdens het groeiproces van een boom ontstaan verschillen in structuur en kleur. Daarbij is geen boom hetzelfde, wat elk stuk hout een divers en eigen karakter geeft.

Materiaal dat leeft
Verschillende exemplaren van dezelfde houten tafel zullen altijd van elkaar afwijken in kleur en structuur. Bovendien is hout gevoelig voor veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid, waardoor het materiaal kan gaan “werken” en scheurtjes kunnen ontstaan. Het is voor houten meubelen dus van groot belang om temperatuur en luchtvochtigheid zo constant mogelijk te houden. Plaats ze daarom uit de buurt van warmtebronnen. Zet ook geen warme voorwerpen op het hout, want dat kan kleurverschillen veroorzaken, net zoals zon- en UV-licht dat doen. Omdat hout gaandeweg zijn definitieve kleur aanneemt, is het ter voorkoming van kleurverschillen raadzaam om in de eerste maanden na aankoop geen voorwerpen permanent op uw nieuwe tafel te plaatsen.

Het ideale klimaat
Een voorwaarde om uw houten meubelen in goede conditie te houden is een gezond woonklimaat. Daaronder worden een kamertemperatuur van circa 20 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid tussen 55% en 65%
verstaan. Om de luchtvochtigheid tijdens het stookseizoen op peil te houden is het verstandig een luchtbevochtiger te installeren. Bij sterke en regelmatige overschrijding van bovengenoemde waarden is de kans groot dat scheurtjes in het hout ontstaan.

Onderhoud & bescherming
Massief hout, gebeitst hout en fineerhout reinigt u met een droge doek of eventueel een licht vochtige doek met mild reinigingsmiddel. Voorkom het gebruik van schurende middelen en overmatig water! Werk altijd in de richting van de houtnerf. Gemorste vloeistoffen dient u direct van het hout te verwijderen. Maak op gelakte houtdelen altijd gebruik van onderzetters om krassen en kringen te voorkomen. Gemorst alcohol- of zuurhoudend vocht dient u direct te verwijderen. Houd er na aankoop van gelakte meubelen rekening mee dat de lak pas na ongeveer twee maanden zijn maximale hardheid bereikt. Plaats tot die tijd bij voorkeur geen zware voorwerpen op gelakte oppervlakken. Op tafelbladen van fineerhout of hout dat is afgewerkt met hardwax kunnen witte kringen ontstaan op plaatsen waar warme of vochtige voorwerpen zijn geplaatst. Dit is het gevolg van hitte respectievelijk vocht dat door de laag fineer of hardwax doordringt en vervolgens niet meer kan ontsnappen. U kunt dit eenvoudig voorkomen door onderzetters te gebruiken.STOF

De stoffen in van onze designmerken zijn met zorg geselecteerd op structuur, materiaal, weef- en verftechnieken. De kleuren zijn zo gekozen dat deze onderling goed te combineren zijn. De bekleding is onlosmakelijk verbonden aan de sfeer van elk afzonderlijk merk. Onze designmerken werken met zowel 100% natuurlijke stoffen als gemengde stoffen.

Natuurlijke stoffen
Deze stoffen worden gemaakt van garens van  natuurlijke grondstoffen als vlas, wol en katoen.  Warme kleuren en een aangename ‘touch’ zijn  de kenmerkende eigenschappen van natuurlijke stoffen.

Katoen
Katoendraad wordt gesponnen van de stevige zaadpluis van de katoenplant. Geweven tot meubelstof is katoen zacht en comfortabel in gebruik. Katoen heeft een geringere lichtechtheid dan andere vezels.

Linnen
De harige vezels van de vlasplant vormen de  basis voor linnen. Een aantal stoffen in onze collectie bevat linnen. Zo doet linnen afhankelijk van de luchtvochtigheid de ene keer ‘ruimer’ aan dan de andere keer. En hoe meer linnen een stof  bevat, hoe meer vezels deze aanvankelijk verliest. Het mogelijke kreuken of pluizen is een  karakteristieke eigenschap van deze stof en zodoende geen reden tot reclamatie.

Gemengde stoffen
Door natuurlijke en synthetische garens en hun positieve eigenschappen te combineren is het mogelijk een aantrekkelijker stof te maken. Onze designmerken kiezen hierbij voor synthetische garens die via een chemisch proces tot stand komen uit 100% natuurlijk materiaal, zoals bijvoorbeeld viscose dat wordt gemaakt van cellulose uit hout en planten. Door het aandeel synthetische garens zijn gemengde stoffen doorgaans slijtvaster en makkelijker te reinigen.

Kleurverschil
Ten opzichte van de stalen kunnen zich geringe kleurverschillen voordoen. Om kleurverschil bij nabestelling van meubelen met dezelfde bekleding te voorkomen, is het raadzaam vooraf een productiestaal van de betreffende stof  aan te vragen.

Plooivorming
Onze designmerken stofferen haar collectie grotendeels met losse hoezen. Hierdoor ontstaan bij bepaalde modellen plooien. Afhankelijk van het bekledingsmateriaal is de plooivorming verschillend; dit geeft een aantrekkelijke nonchalance.

Onderhoudsadvies
Ter voorkoming van slijtage aan uw gestoffeerde meubilair adviseert Designlabels wekelijks stofzuigen om de vuildeeltjes zoals zand te verwijderen. Daarnaast voorkomt het twee wekelijks afnemen van de bekleding met een klamvochtige doek dat kleverige vuildeeltjes zoals lichaamszouten en -vetten zich aan de stof hechten. Hierbij is het van belang om bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee te strijken. Vale plekken voorkomen Stoffen nooit langdurig op één plaats reinigen; hierdoor ontstaan vale slijtageplekken. In veel gevallen is het beter om de complete hoes naar de stomerij te brengen.

Vlekken verwijderen
Wat er ook op de bekleding wordt geknoeit of  gemorst, u dient het direct te verwijderen. Hoe sneller, hoe kleiner de kans dat in een later stadium alsnog vlekken zichtbaar worden/blijven!

Onderhoud kussens
De meeste modellen zijn uitgevoerd met losse zit-  en rugkussens die voor een rijk comfort zorgen. Om met name kussens met een dons- en veervulling lang mooi te houden adviseert Designlabels het volgende: klop op het zit- en rugvlak en keer het kussen om, zodat u beide kanten gelijkmatig gebruikt. Tevens dient u de kussens regelmatig van plaats te wisselen, bij normaal gebruik meerdere keren per week.


 

LEER
 

Verwerkt in meubelen krijgt leer een tweede leven. Het eerste leven komt op natuurlijke wijze tot uiting in karateristieke kenmerken als insectenbeten, littekens, huidplooien, verschillen in structuur en nerf, plaatselijk kleurverschil en pigmentvlekken. Deze kenmerken benadrukken de echtheid en natuurlijke herkomst van het leer en worden daarom ook geaccepteerd. Dit geldt ook voor de plooien in de stoffering. De genoemde kenmerken zijn dus géén tekenen van mindere kwaliteit, maar bepalend voor het karakter van de leersoort en daarmee ook van uw meubel.

Regelmatig onderhoud
Neem uw leren meubelen een aantal keren per jaar af met een lichtvochtige, zachte doek (zonder zeepresten!). Gebruik altijd afgekoeld gekookt of gedestilleerd water. Daarnaast kunt u indien nodig kleurloos leervoedingsmiddel op waterbasis gebruiken. Probeer zo’n middel eerst uit op een onopvallende plaats.

Voorkom verkleuring en uitdroging
Plaats leren meubelen nooit in direct zonlicht of dichtbij een warmtebron. Dit voorkomt extreme verkleuring en uitdroging.


Indien u nog verdere vragen met betrekking tot bovenstaande onderwerpen hebt, kunt u altijd een van onze professionele verkopers contacteren. Zij staan graag voor u klaar!